Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

2008 óta változatlan, duplázni kéne! Mi az?

Forrás: Index | Szemlézés időpontja: 2020. október 4. 20:03

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Már 36 ezer aláírás gyűlt össze az Esély Labor Egyesület kampányában. Az egyesület azért küzd, hogy a kormány duplázza meg a 2008 óta változatlanul alacsony családi pótlék összegét.

Mint a legismertebb hazai családtámogatási forma, a családi pótlék összege 12 éve változatlan, ami egyben azt is jelenti, hogy időközben reálértéke 40 százalékát elveszítette. Éppen ezért ideje lenne hozzányúlni – állítják a családi pótlék megduplázásért kampányoló Esély Labor Egyesület munkatársai.

A szegénység ellen küzdő társadalmi szervezeteket, szakértőket és magukat az érintetteket egybegyűjtő civil szerveződés tagjai azzal érvelnek, hogy a pandémia második hulláma és a vele járó gazdasági krízisek közepette most különösen szükség lenne univerzális anyagi támogatásra.

A járványhelyzet miatt március óta a nyomor egészen új arcai mutatkoznak meg, miután a még nagyobb terheket cipelő társadalmi csoportok egyre jobban szorulnak a peremre. Eközben folyamatosan bővül a dolgozói szegénységbe tartozók köre, akik ugyan dolgoznak, jövedelmük mégsem biztosít méltó megélhetést.

A 2004-ben alakult Magyar Szegénységellenes Hálózatnak és jogutódjaként az Esély Labor Egyesületnek mindig is prioritás volt a gyermekszegénység felszámolása, mert úgy vélik, a gyermekvállalás és a gyermek önmagában érték, függetlenül attól, hogy hova, milyen családba születik – mondta az Indexnek Hubai László szociálpolitikus.

A kormány családpolitikája alapvetően a munkához köti a családtámogatásokat, és előszeretettel honorálja azokat, akik két fronton harcolnak: dolgoznak és gyereket vállalnak. Ugyanakkor látni kell, hogy vannak valós élettörténetek, amelyek árnyalják a képet – teszi hozzá a szakember.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata