Forrás: Újváros | Szemlézés időpontja: 2020. november 24. 08:24
Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.
Kisebbség, nemzetiség, anyanyelvhasználat, identitás? Megannyi kérdés, amiről Báthory János etnográfus, szociológus, kisebbségpolitikus, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal egykori elnökének véleményét olvashatjuk.
Nyugat-Európában és a tengeren túl élő magyarok megállapítása szerint a megszűnő magyar identitás utolsó „bástyája” a konyha: ahol a magyar nyelvet már a szülők sem beszélik, ott a gulyás, a pörkölt, vagy csak a fokozottabb pirospaprika-használat jelzi a magyar eredetet. Aki itt tart, az menthetetlenül asszimilálódik, identitást vált. Vigasz, csak nem a mi számunkra, hogy ettől még kiváló amerikai, ausztrál, svéd vagy német állampolgár, sőt hazafi lehet. A csekély számú kivétel, aki erről az egyirányú útról visszafordul, azzal kezdi, hogy fogcsikorgatva és életéből több évet is erre áldozva megtanul, újratanul magyarul. A kisebbségi magyarok számára tehát a nyelv az identitás központja.
A magyarországi kisebbségek esetében viszont az a helyzet, hogy az anyanyelv és az ahhoz kötődő kultúra nem játszik központi szerepet az identitás felépítésében. A legkülönbözőbb „kisebbségek napja”-típusú rendezvényekhez és programokhoz képest elenyészően kevés azoknak a száma, amelyek a kisebbségvédelem lényegére, az anyanyelv megtartására, tanulására, újratanulására irányulnak.
Tudjuk, hogy az identitás összetett dolog, számos eleme van, amelyek hierarchikusan rendeződnek, azaz van létfontosságú összetevője és vannak kevésbé fontosak.
A sorrend nem abszolút, közösségről közösségre változhat, de az biztos, hogy az anyanyelv ebben a sorrendben elől áll, az etnospecifikus konyha pedig hátul. Ezek után a kérdés úgy szól, hogy lehet-e nyelv és az ahhoz kötődő kultúra helyett babos káposztára identitást építeni? Természetesen, a babos káposzta behelyettesíthető sztrapacskával, mititejjel vagy stifolderrel.
Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.
Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.
Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.
Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:
a Szemle.hu csapata