Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

2020 első fele számokban: rogyadozó gazdaság mellett lassult a népességfogyás

Forrás: Telex | Szemlézés időpontja: 2020. október 20. 17:28

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Egyértelműen meglátszik a koronavírus-járvány hatása a társadalmi-gazdasági élet szinten minden szegletében, bár meglepő módon pont ott a legkevésbé, ahol talán a leginkább számítottunk rá az első hullám elején. A KSH friss, a folyamatokat megyei bontásban bemutató kiadványából kiderül, hogyan alakultak a legfontosabb statisztikai adatok az év első felében.

Több gyerek, több esküvő

A koronavírus-járvány első hulláma ellenére kedvezően alakultak a demográfiai adatok az év első felében, 2019 azonos időszakához képest a születések száma 5,5 százalékkal emelkedett. A halálozásoké pedig ugyanilyen mértékben csökkent, vagyis ahogy ez a szerencsésen csekély elhalálozási adatokból is tudható volt már, semmiféle statisztikai kiugrást nem eredményezett a betegség jelenléte Magyarországon. Ennek ellenére a természetes fogyás folytatódott, és 20 052 fővel csökkentette az ország népességét.

Ez soknak hangzik, de valójában 23 százalékos javulás a 2019. első félévi adathoz képest. Megyei szinten a népmozgalmi folyamatok eltérően alakultak: Veszprém és Komárom-Esztergom megyében kevesebb, Csongrád-Csanádban pedig ugyanannyi gyermek született, mint egy évvel korábban, a többi megyében és Budapesten viszont 0,6–14,5 százalékkal több csecsemő jött a világra. A főváros adta a legalacsonyabb növekedési adatot, és Heves megye lett a rekorder

A KSH korábbi gyorstájékoztatójából kiderül az is, hogy a megnövekedett születésszám egyben a teljes termékenységi arányszám növekedésével is járt az első félévben, a ráta 1 nőre számított becsült értéke 1,50 volt a 2019 első hat hónapjára számított 1,41-hoz képest.

Érdekes módon a koronavírus nem vette el a házasodástól az emberek kedvét (bár arról nem szólnak a KSH adatai, hogy az anyakönyvvezetőhöz járulás után bulik is voltak-e): 2020. január–júniusban 26,7 ezer házasságot kötöttek, 11 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Budapest ugyanakkor az országos trenddel ellentétesen mozgott, a házasságkötések száma csaknem egytizedével csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.ebből a szempontból.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata