Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

10+1 különleges budapesti szobor, ami mesélni tudna

Forrás: We Love Budapest | Szemlézés időpontja: 2020. június 4. 18:55

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A hagyományos szobrok mellett Budapest csupa olyat is fel tud mutatni, melyekhez izgalmas történet tartozik, vagy maga az ábrázolt személy(ek) a sztori. A korábbi állatos szobrok között már elsütöttünk kettőt – a Pegazust és a Mackó úrfi róka komával címűt – de szerencsére bőven van még miről szót ejteni. Ismét csak összeszedtük a kedvenceinket Hüvelyk Matyitól Anonymusig.

Hüvelyk Matyi

A Városmajor parkjának eldugott részén bújik meg a kis mesehős szobra, melynek egész kalandos a története. Telcs Ede szobrászművész munkáját 1932-ben a városmajori játszótéren állították fel, majd bő 20 évvel később, 1954-ben átkerült a Vidámparkba. A 80-as évek elején került vissza az eredeti helyére, immár kútszoborrá fejlesztve. Megint nem maradt azonban itt túl sokáig, a szobrot ugyanis ellopták. Viszont mivel Telcs Ede szülővárosában, Baján volt egy bronz másolat belőle, annak alapján 2007-ben kőből újra elkészítették Hüvelyk Matyit.

A Pál utcai fiúk

A VIII. kerületi Práter utcai iskola előtt áll 2007 óta Szanyi Péter szobra, mely Molnár Ferenc méltán népszerű ifjúsági regényének hőseit ábrázolja. A szoborcsoport a könyv megjelenésének 100. évfordulója alkalmából készült el, és maga a sztori, merthogy az öt alak épp “„sztoriban van”: a regény einstand epizódját ábrázolja. Nemecsek épp gurítja a golyókat, mellette másik két Pál utcai srác, Kolnay és Weisz álldogálnak, őket pedig két vörösinges, a Pásztor tesók figyelik a távolból. Az üveggolyóikra fáj a foguk.

Kiskirálylány

A Duna-korzó korlátján ücsörgő szobor bár a budapesti belváros egyik jelképe, mégis összesen 4 darab létezik belőle. Az eredeti egy 50 cm-es kisplasztikát Marton László 1972-ben készítette el, ez a Nemzeti Galériában van kiállítva. 1990-ben avatták fel a Duna-korzón látható életnagyságú verziót, melynek másodpéldánya Tapolcán, a szobrász szülővárosában áll. És van egy Japánban is, a Tokyo Metropolitan Art Space kulturális központ koncertterme előtt, amit a művész adományozott az intézmény számára.

Nagyon sok történet kering a szoborról, hogy melyik mesehőst is ábrázolja, az igazság azonban egészen prózai: Marton László első házasságából származó lánya volt a modell, aki hatévesen gyakran királylánynak öltözött játék közben, és ezt adta az ötletet a szoborhoz.

 

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata