Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

20 éve tűntek el Darwin milliókat érő jegyzetfüzetei

Forrás: Hamu és Gyémánt | Szemlézés időpontja: 2020. november 25. 11:58

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Húsz éve nem találják Charles Darwin két, több millió fontot érő jegyzetfüzetét – jelentette be a Cambridge-i Egyetem Könyvtára. A BBC-nek adott interjúban részletesen elmesélték, hogyan tűntek el a történelmi iratok. Mai szemmel elképesztően nagy biztonsági hibák sora követte egymást.

Az egyik jegyzetfüzet tartalmazta a 19. századi természettudós híres életfájának vázlatát, amely a fajok közötti evolúciós kapcsolatot mutatta be.

A kézírásos jegyzetfüzetek után hosszú ideig széleskörű kutatás folyt, de a könyvtár most arra a megállapításra jutott, hogy valószínűleg ellopták az értékes dokumentumokat. Ezért az intézmény a nyilvánossághoz fordult segítségért. Jessica Gardner, az egyetem könyvtárosa a BBC-nek elmondta, hogy már minden követ megmozgattak, hogy kiderítsék, mi történt a füzetekkel.

A két jegyzetfüzetet utoljára 2000 novemberében látták, amikor „belső kérésre" kivitték őket a kéziratok speciális tárolószobájából egy fotózás miatt. Mivel akkor a könyvtárban építési munkák folytak, a jegyzetfüzeteket a könyvtár egy ideiglenes épületébe vitték, amelyben egy ideiglenes stúdiót rendeztek be.

Csak két hónappal később, egy rutinellenőrzés során derült ki, hogy a jegyzetfüzetek hiányoznak a megszokott helyükről.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata