Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

A fabula gyógyító ereje

Forrás: egy. | Szemlézés időpontja: 2020. szeptember 30. 16:48

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A népmesék láthatatlan erejét és bölcsességét már tizenöt éve ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Remélem fentről is egyetért velem a „nép mesemondó fia”: a mesék nem csak a gyerekek világát válthatják meg: kortól függetlenül, mindenkiét.

Mindig is bizalmas kapcsolatban álltam a mesékkel. Nemcsak gyerekkoromat segítette a történetek óriási, határokat, országokat, birodalmakat átívelő ereje, de felnőttkoromban is erős kapaszkodót nyújtott: mai napig terápiakánt használom a meséket, hiszen minden egyes alkalommal máshogy élem meg őket, mást látok a történetben, és általuk a saját életemben is. Mielőtt még furcsán néznél rám, és megrögzött Pán Péternek, felnőni nem akaró, Y generációs mesefanatikusnak hinnél, elmondom, hogy a korfüggetlen, időseknél is fiataloknál egyaránt működő meseterápia ejtett rabul.

Felnőtt fejjel is el lehet tévedni az Óperencián, meg lehet mászni a több ezer méteres Üveghegy csúcsát, és bele lehet kóstolni a mérgezett almába – ami azt illeti, pontosan ezeket csináljuk a mindennapjaink során is. Küzdünk, harcolunk a jóért, a saját igazunkért, keressük a boldogságot, miközben szívünk szerint gebéből táltos paripát, varangyos békából herceget varázsolnánk.

Gyerekfejjel adaptáljuk a földre szórt, apró bölcsességmorzsákat; csipegetjük, emésztgetjük a titkos tanítást, azt az univerzális tudást, amit a mesék világa adni hivatott – felnőttkorban sincs ez másként.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata