Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

A valaha élt tudósok 90 százaléka ma is él: bemutatjuk Barabási Albert László új könyvét

Forrás: Válasz Online | Szemlézés időpontja: 2020. december 4. 09:34

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Barabási Albert László új könyve több milliónyi digitális nyom alapján a hálózatkutatás és a big data módszertanának alkalmazásával ledönt számos hamis bálványt. A fizikus Dashun Wang amerikai kollégájával a tudomány tudományáról írott kötete éles vitákat válthat ki. Mi mindenesetre szórakoztatónak találtuk a tudományos hatásról és sikerről írt képleteket, és főként az ezek érzékeltetéséhez használt, gyakran világhírű emigráns magyarokról szóló tanmeséket. El is mondunk belőlük néhányat.

A 2008. decemberi Nobel-díj átadása utáni stockholmi banketten fehér nyakkendőbe és frakkba öltözve ott ült Douglas Prasher, hogy megünnepelje: Nobel-díjat ért a zölden fluoreszkáló fehérje, amit elsőként ő klónozott még 1992-ben. A méltatás szerint a találmány „biokémiai vezérlő csillag” lett, amely lehetőséget adott a sejtek belső működésének példátlan részletességű vizsgálatára.

Prasher azonban nem díjazottként volt jelen a Nobel-banketten, hanem vendégként. Aznap este két másik tudóst ünnepeltek a Nobel-díj nyerteseként. Prasher ugyanis a teljes reményvesztettség állapotában húsz évvel korábban otthagyta a tudományos pályát, és egy Toyota-márkakereskedésben kezdett el dolgozni. Mielőtt azonban ezt megtette, két kollégájának elküldte a klónozott zölden fluoreszkáló fehérje génjét.

Prasher svédországi utazását ez a két kollégája fizette, ők lettek a friss Nobel-díjasok; szmokingját úgy bérelték a bankett éjszakájára, még a cipő sem volt az övé. Az ünnepséget a közönség soraiból figyelte, mivel majdnem két évtizeddel korábbi döntése miatt nem kerülhetett a Nobel-bizottság jelöltjei közé.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata