Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Forrás: HVG | Szemlézés időpontja: 2021. január 27. 11:33

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Európa-szerte vetítik az On the Spot első egész estés dokumentumfilmjét, amely egy Auschwitzban született magyar nő és a lánya kapcsolatáról szól. Bár kettejük története a haláltáborral kezdődik, univerzális kérdéseket feszeget a Born in Auschwitz: hogyan adjuk önkéntelenül is tovább a traumáinkat a gyerekeinknek, és miként dolgozhatjuk fel az efféle családi örökséget? A film kapcsán, melyet hamarosan bemutatnak a Spektrumon, a dokumentumfilm készítőivel, Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással beszélgettünk.

hvg.hu: Angéla az egyetlen olyan ember, akiről tudni lehet, hogy Auschwitzban született és még életben van?

S. Takács András: Auschwitzban sok politikai fogolynak is született gyereke, de rájuk nem várt automatikusan a gázkamra. A zsidó babákat viszont mind meggyilkolták, az édesanyjukkal együtt. Történészek összeraktak nekünk egy háttéranyagot, és ebben olvastuk, hogy volt olyan, akinek a mellét leköttette Mengele, hogy az anyja ne tudja a babáját táplálni, és megfigyelhessék, meddig marad így életben az újszülött. Egy olyan esetről is olvastunk, amikor a barakkon belül a foglyok maguk fojtottak meg egy babát egy vödör vízben, hogy legalább az édesanyja megmeneküljön a biztos haláltól. Sok születésről és még sokkal több abortuszról tudni Auschwitzban. Angéla édesanyjának is felajánlotta az abortuszt egy bába, aki maga is fogoly volt. Az ő esetében nem csak a születés a csoda, hanem az is, hogy öt hétig sikerült rejtegetni a babát a nácik elől. Még egy zsidó emberről tudunk, aki a táborban született, de már a felszabadítás után, egy szovjet katonai orvos segítségével.

hvg.hu: Mit mondanak a történészek, egyáltalán miért hagytak életben terhes nőket a táborban?

Cseke Eszter: Gyakran nem vették észre a terhességeket, olyan soványak voltak ezek a nők, erről mesélt nekünk Miriam Rosenthal is, aki Dachauban szülte meg a fiát. Dachau ugye munkatábor volt, nem megsemmisítő tábor, itt a háború végefelé a nácik direkt összegyűjtöttek 7 terhes asszonyt, és a többiekhez képest jobban tartották őket, hogy az újszülöttek léte bizonyítsa a közeledő amerikai katonáknak: nem is bántak olyan kegyetlenül a foglyokkal.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata