Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Dávid általános élőhelye a szék – így csiszolódott össze az önkéntes tanár és az autista diák

Forrás: 24.hu | Szemlézés időpontja: 2020. november 24. 15:08

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A Netkorrep program segítségével hátrányos helyzetű diákok különböző tantárgyakból online foglalkozásokon vehetnek részt. A gyógypedagógusként végzett Szabina immár több hónapja tanul minden héten a nyolcadik osztályos Dáviddal. Meglátogattuk őket, hogy megnézzük, milyen egy angolóra, ahol unalmas tankönyvi feladatok helyett olykor szleng-tanulásra is jut idő.

Semmi sem történik véletlenül – így összegzi Tóth Szabina annak történetét, hogy immár több hónapja minden héten egy órát azzal tölt, hogy a nyolcadikos Ulicny Dávidnak tart online angolórákat. A Menetszél Egyesület által életre hívott Netkorrep program keretében 2019 februárja óta önkéntesek tanítanak angolt, matematikát és történelmet online felületeken hátrányos helyzetben élő gyerekeknek.

Nem Szabina kereste az egyesületet, hanem a Menetszél találta meg őt: édesanyja egy magazinban vette észre a hirdetést, amit rögtön a gyógypedagógus végzettségű gyermeke figyelmébe ajánlott. Habár Szabina az egyetemi diploma megszerzését követően nem a szakmájában helyezkedett el, azóta is hiányzott neki a fejlesztői tevékenység. Ezt korábban is önkénteskedéssel igyekezett pótolni, mégpedig kórházi meseolvasás formájában. Aztán jött a Netkorrep.

A program turnusokból épül fel, így mindegyik elején egy kérdőív kitöltésével jelentkezhet bárki, akinek a három választható tantárgy valamelyikéből segítségre van szüksége. Az önkéntesek hasonló folyamat során jelzik, milyen tárgyakból tudnak segítséget nyújtani, így párosítják össze a duókat, triókat vagy olykor kiscsoportokat.

Jelenleg körülbelül nyolcvan önkéntes dolgozik a programban, ám ennél jóval több diák szeretne segítséget kapni a tanulásban. Így előfordul, hogy egy önkéntesre több diák is jut, mindez a gyermekotthonokra kiváltképp jellemző, hiszen itt az eszközhiány miatt jóval nehezebb megoldani, hogy egyesével tanuljanak a gyerekek, ezért inkább a kiscsoportos fejlesztés a jellemző.

Szabina tavaly májusban jelentkezett a programba, ami noha késői jelentkezésnek számított, de nem ő volt az egyetlen, aki nem a hagyományos jelentkezési időszakban szeretett volna csatlakozni, Dávid is ekkor érkezett. Az autista fiú szükségleteit tökéletesen lehetett párosítani Szabina képesítésével, így el is kezdhették a közös munkát, ami azóta is tart, sőt, a nyári szünet sem szakította azt félbe.

Szeptember elején Dávidon volt a sor, hogy eldöntse, szeretné-e folytatni. Hát persze.

Hétfőn este háromnegyed hét magasságában kopogtatunk be az egyik újpesti panelház kilencedik emeletén található gyerekszobába, ahol a kiszűrődő hangok alapján épp komoly munka folyik.

 

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata