Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Élőben közvetítették a Bécsi útról az 1700 éves sír felnyitását

Forrás: HVG | Szemlézés időpontja: 2020. június 5. 18:50

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Az Aquincumi Múzeum rendhagyó módon, élőben közvetítette, ahogy munkatársai feltárnak egy legalább 1700 éves kősírládát. Az érintetlen sírban találtak is valamit.

Korábban mi is beharangoztuk, hogy az Acuincumi Múzeum Facebookon élőzni fogja a feltárást. Erre kisebb-nagyobb sikerrel sor is került: a bejelentkező videókat nagyjából óránként, másfél óránként megszakították, de a régészek lényegi munkájáról így sem maradtunk le. A budai Bécsi út mentén egy megelőző feltárás során bukkantak rá az aquincumi katonaváros nyugati temetőjére, amelyben találtak egy feltáratlan kősírládát is.

Ez azt jelenti, hogy egészen mostanáig a mészkőtáblákkal kibélelt sírgödörhöz és annak tartalmához mintegy 1700 éven keresztül senki sem nyúlt hozzá, sírrablók tevékenységére utaló jeleket a feltárást vezető Vámos Péter régész nem talált. A sír felnyitásához először az azt lezáró fedelet kellett elmozdítani, ami nem egy egyszerű mutatvány: öt férfi csákánnyal dolgozott azon, hogy a legalább 200 kilós tömböt lelökjék a sírról.

Mitán ez sikerült, vastag iszapréteget kellett eltávolítani a szarkofág belsejéből - az évek során az eső, a talajvíz hordta be ide az üledékét. Végül előkerült egy egészen egyben maradt késő római kori csontváz is, igaz a koponya kicsit elcsúszott, lejjebb a test mellé, valószínűleg a talajvíz mozgása miatt.

Vámos Péter aztán beazonosította a laikus számára alig észrevehető, egyéb leleteket is a ládában.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata