Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Fantasztikus társasjátékot ihletett a hírhedt négyszín-tétel és a Sagrada Familia

Forrás: Qubit | Szemlézés időpontja: 2020. november 27. 07:58

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Egy matematikai tétel, amely még a magyar politikát is megérintette. Egy tétel, amely majd másfél évszázadon át csak sejtés volt, pontosabban néha tétel, néha sejtés. Egy sejtés, amit Anglia térképe ihletett. Egy bizonyítás, aminek jelentős részét nem papírra írták és nem ember írta oda. Egy bizonyítás, amit élő ember nem tudott ellenőrizni. Talán már kitalálta a kedves olvasó. Igen, a négyszín-tételről van szó.

A négyszín-tétel azt állítja, hogy egy régiókra osztott síkot, például egy feltöredezett járdát, ki tudnak úgy színezni a Kétfarkú Kutyapárt aktivistái, hogy ne legyen két azonos színű (él)szomszédos régió, és ehhez elég legfeljebb négy szín. Az egészen nyilvánvaló, hogy három szín kevésnek bizonyulhat, lásd az alábbi minimál példákat. Azt pedig gráfelméleti alapokon nem túl nehéz megmutatni, hogy öt szín már biztosan elégséges a színezéshez (ötszín-tétel). Az viszont, hogy négy szín is elegendő, egészen sokáig csak sejtés volt.

Volt egy kutató, akit lenyűgöztek ezek a színtételek, és ebből szeretett volna társasjátékot csinálni, végül kutatói pályafutását feladva ma már csak társasjáték-tervezéssel foglalkozik.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata