Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Galambos Ádám: Szomorú nyilatkozat

Forrás: Litera | Szemlézés időpontja: 2020. december 4. 13:55

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A gyűlöletkeltés, a relativizálás nem járható út. (Ezt a XX. században volt lehetőségünk bőven megtanulni.) – Galambos Ádám, evangélikus teológus, a Petőfi Irodalmi Múzeumban futó Asztali beszélgetések sorozat ötletgazdája, szervezője és beszélgetőpartnere nyilatkozata a PIM főigazgatója írására és az arra adott reakciókra.

„Az istenorca hordozói nem gyűlölködhetnek egymással.” (Schweitzer József)

Az Asztali beszélgetések sorozatnak több mint tíz évre nyúlik vissza a kapcsolata a Petőfi Irodalmi Múzeummal. Nagyra becsültük, hogy olyan szellemi közösségben tudjuk a párbeszéd kultúráját képviselni, mint amit a PIM munkatársai és a PIM-ben őrzött és ápolt hagyatékok, az ottani kiállítások képviselnek.

Alulírott Galambos Ádám mint az Asztali beszélgetések sorozat ötletgazdája és szervezője nem tudok azonosulni Demeter Szilárdnak az Origón megjelent, majd visszavont nyilatkozatával, valamint a visszavonás stílusával. Ez a megnyilvánulás nem fér bele a magyar, az európai és a keresztény kultúrába. A gyűlöletkeltés, a relativizálás nem járható út. (Ezt a XX. században volt lehetőségünk bőven megtanulni.) Ezért becsülöm sokra a PIM munkatársainak nyilatkozatát csakúgy, mint a Litera szerkesztőségének bölcs és lényegre törő megfogalmazását: „Auschwitz nem hasonlat és nem parabola.” A magyarországi felekezetek 1994-ben kiadott ökumenikus nyilatkozata pontosan fogalmaz: „A Holocaustot – a Szentírás tanítása alapján – mindnyájan égbekiáltó bűnnek tartjuk. Olyan bűnnek, ami megterheli történelmünket és közösségeinket, és a megemlékezésen túl az engesztelés kötelezettségét sürgeti.”

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata