Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

„Hit nélkül sem alkotni, sem élni nem lehet”

Forrás: kultura.hu | Szemlézés időpontja: 2020. június 5. 10:31

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A felvidéki Rovás képzőművészeti csoport több évtizede támogatja az alkotókat, noha képviselet szempontjából holmi egyszerű csoportosulásnál sokkal több: közösség. Vezetőjével, Szabó Ottó grafikussal, festőművésszel beszélgettünk.

- 1994-ben alakult az alkotócsoport. Emlékszik még, milyen céllal, tervekkel indult az egész, és azokból mennyi valósult meg?

- A Rovás a pozsonyi Képzőművészeti Egyetemen alakult az ott tanuló magyar diákok közreműködésével. A cél elsősorban az volt, hogy összefogjuk a Pozsonyban idegenként mozgó, akár még a szlovák nyelvet is nehezen beszélő magyar fiatalokat, közösségi helyet, szellemi műhelyt hozzunk létre számukra. Ezt kezdetben asztaltársaságként képzeltük el, ami minden évben újabb tagokkal bővült. Az akkori lelkes egyetemistákból mára különböző területeken tevékenykedő, magasan képzett, komoly szakemberek váltak. Nem mondom, hogy mi nem vívtuk meg a magunk harcait, mert dehogyisnem. De a fennmaradásban segített, hogy soha nem akartunk mások lenni, mint amik vagyunk. Mindig kerültük a képmutatást. A csoport képzőművészeti felfogása közelebb áll a figuratív művészethez, noha nem állítanám, hogy egységes iskolát képviselünk, inkább az emberi mivoltunk, a barátságaink kötnek össze minket.

- A képzőművészet mellett milyen területekről érkeznek tagok a csoporthoz?

- Szerteágazó területen dolgozó emberek tartoznak hozzánk. Újságírók, irodalmárok egyaránt vannak köztünk, még tudósok is. Például a testvérem, aki a Szlovák Tudományos Akadémia tagja. Azt mondhatom, hogy elég sok furcsa ember van köztünk.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata