Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Isten hallgatása felé – Százhúsz éve született Antoine de Saint-Exupéry

Forrás: Magyar Kurír | Szemlézés időpontja: 2020. július 4. 20:05

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

1944. július 31-én éjjel indult el. Nem tért vissza többé. Felderítőútja közben meglőtt repülőjével lezuhant. Szeptemberben temették. Legalábbis úgy sejtették, hogy a francia egyenruhás porhüvely, az a „levetett kéreg” az övé.

1998-ban a Riou-sziget mellett egy halász megtalálta Antoine de Saint-Exupéry karláncát, rajta az író, felesége, Consuelo és New York-i kiadójának nevével. Aztán 2004 tavaszán kutatócsoport igazolta, hogy az a Lockheed P-38 Lightning, amelynek maradványaira négy évvel korábban egy búvár bukkant rá Marseille partjainál, valóban Saint-Exupéry repülőgépe volt.

Pilóta, kontinenseken átívelő postavonalak úttörője, gondolkodó, hazafi. Novellái, regényei, újságcikkei tanúsítják: kezdettől számolt a kényszerleszállásokkal és a véggel, a zuhanással is. A háború – az otthonért, az igazságért és a szépségért folytatott küzdelem – velejárójának tekintette az (élet)áldozatot. A háborút pedig betegségnek, amelyet le kell győzni. Harcos misztikus, talányos csodalény: gyermeklelkű óriás és bölcs. Evangéliumos ember; a legtisztább tékozló fiú.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata