Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Karmesterből karosszérialakatos - Interjú Tóth Sámuel Csabával, az Opera vezető korrepetitorával

Forrás: Színház Online | Szemlézés időpontja: 2020. október 25. 14:54

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Tóth Sámuel Csaba az Opera vezető korrepetitoraként dolgozik, és 2019-ben karmesterként is sikerrel debütált a dalszínházban. Minden szabad percét családjával tölti, de a karantén időszaka alatt alkalma nyílt hódolni különleges hobbijának, az autófelújításnak is.

- Mit takar pontosan, hogy az autófelújítás a hobbija?

- Akárcsak a zene szeretetét, ezt is édesapámnak, az Opera énekkari művészének, Tóth Csabának köszönhetem, akinek korábban volt egy autószerelő műhelye. Öcsémmel kialakult bennünk az autók iránti szenvedély (már-már őrület), de most először újítok fel járművet. Remek kikapcsolódás, és a karantén hónapjaiban több időm volt az alkatrészek felkutatására is. A karosszéria-lakatosságban édesapámnak asszisztáltam, most pedig az összeszerelés következik. Erre csak nyáron van alkalom, mert évad közben a család és a teendőim teljesen lefoglalnak. Ez a felújítás alatt álló 1982-es évjáratú Mercedes W123 életem első autója: egy családi barátunktól vettem, és érzelmileg erősen kötődöm hozzá, mert az esküvőmön ez volt a menyasszonyi autó. A cél, hogy megkapja az oldtimer minősítést, aztán minden felszabaduló percemet a családomnak szentelem majd.

- A munka és a család tehát kitölti az ideje 100%-át. Hogyan változtak ezek az arányok, amikor megszületett a kislánya?

- El sem tudtam képzelni korábban, milyen nagyszerű dolog apukának lenni, pláne egy kislány édesapjának. Felfoghatatlan érzés. Azon a héten, amikor megszületett, elmentem próbálni, de semmi másra nem tudtam gondolni, csak rá. A legjobb dolog hozzá hazajönni. Johanna most tizenöt hónapos, és a karantén alatt láthattam az első lépéseit, az értelme kinyílását: ha megszakítás nélkül dolgozom, nem tudtam volna ilyen mértékben része lenni az életének. Hálás vagyok, hogy itthon lehettem, mert leírhatatlan volt követni a fejlődését.

- A karantén idején korrepetitori feladataiból tudott bármit is más formában folytatni?

- Mindenki félt a személyes találkozástól, ezt a munkát pedig online nem lehet végezni. A pécsi növendékeimmel konzultáltam, de az operai teendőket nem lehetett így megoldani. Szerencsére, amikor már nagyon hiányzott a zene, adódott egy szép feladatom: Kovács János vezényli majd Vajda János A képzelt beteg, avagy Őfelsége komédiása című új operáját, amelyet még sohasem adtak elő. Hogy a rendező mégis hallhassa, összekötöttem a számítógéppel az elektromos zongorámat, és feljátszottam, felénekeltem az összes szólamot. Nagyon élveztem a kísérletezést a felvétel készítése során: az időigényessége miatt ez is csak ebben a helyzetben volt kivitelezhető.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata