Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Kepes András: Egyre gyakrabban van április elseje

Forrás: SZEMlélek értékmagazin | Szemlézés időpontja: 2021. január 26. 18:42

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Siker, boldogság, konteók, járványok – mind szóba kerül a népszerű szerző új könyvében, akivel a vallási törvények társadalmi hatásáról is beszélgettünk.

– Egyes sajtóhírek sajátos megfogalmazása szerint téged adtak legszívesebben 2020 karácsonyán egymásnak és/vagy maguknak a magyar emberek. A megállapítás mögött az áll, hogy „A boldog hülye és az okos depressziós” című legújabb köteted áll a friss eladási listák élén, amihez szívből gratulálok. Mit gondolsz, mi lehet a könyved sikerének oka?

– Ha túl érzékeny lennék, akár meg is megbántódhatnék a kérdéstől. Hogy-hogy mi az oka? Nyilván az, hogy ez egy jó könyv! Viccelek, persze, és köszönöm a gratulációt. Az az igazság, hogy miközben természetesen örülök a könyvem népszerűségének, én magam is mindig szeretnék rájönni az okokra, mert attól szorongok, hogy ha nem értem a sikert, akkor a kudarcot se fogom érteni, ha egyszer úgy hozza a sors. A spekulálásban ezúttal arra jutottam, hogy mostanában a sikerlisták élén főként a pszichológiával, a pozitív életvezetéssel kapcsolatos könyvek, illetve a szakácskönyvek állnak. De a főzés se feltétlenül a falánkságról szól. Nem véletlen, hogy ünnepeinket lakomák kísérik; ősidők óta a közös étkezés is a pozitív életérzés, az összetartozás jelképe. Annak idején a Desszert című műsorom is erre az ötletre épült. A lélektan, az önismeret iránti fokozott érdeklődés pedig alighanem arra utal, hogy manapság az emberek nem érzik magukat jól a bőrükben. Bizonytalanok, vigasztalásra szorulnak, és sokan talán úgy érzik, hogy az én könyvemben is találhatnak válaszokat a kérdéseikre, miközben jól szórakoznak.

– Noha viszonylag rövid idő telt el a kötet megjelenése óta, de kaptál már ilyesféle visszajelzéseket az olvasóktól?

– Igen. Sokan megköszönték, hogy a könyv segített nekik, és voltak, akik egyenesen úgy érezték, mintha helyettük írtam volna meg. Egyébként nem akartam én úgynevezett segítő könyvet írni: a saját kérdéseimre kerestem válaszokat. De nem először tapasztalom, hogy ami engem foglalkoztat, másokat is érdekel. Szerencsére.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata