Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Kollár László, MTA-főtitkár: Nyitott intézmény szeretnénk lenni, szkanderezés nélkül

Forrás: SZEMlélek értékmagazin | Szemlézés időpontja: 2020. szeptember 21. 17:26

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Interjú Kollár Lászlóval elutasított ebédmeghívásról, a bizalomvesztés miatt külföldre távozó tehetségekről, a magyar társadalom sebzettségéről, partneri törekvésekről.

– Külső szemlélőként olyan érzésem van, mintha egy ostromlott várba érkeztem volna erre a beszélgetésre. Idebent is hasonló gondolatok fogalmazódnak meg Önökben?

– Nem örülünk, ha viharok jelennek meg a Magyar Tudományos Akadémia környékén, de tesszük a dolgunkat. Úgy próbálunk tevékenykedni, hogy mi magunk ne keltsünk viharokat. Szakmai szempontok mentén munkálkodunk, igyekszünk haladni előre.

– Nehéz lehet úgy haladni előre – különösen ebben a viharos időszakban, amikor például a minisztérium utólag néhány helyen módosította, felülbírálta a tudományos bizottságok döntését –, hogy pár napja kiderült: Palkovics László nem fogadta el az MTA elnöke, Freund Tamás gesztus értékű, párbeszédre buzdító ebédmeghívását, helyette a miniszter üzenetet küldött, amely nyilvánosan is megjelent.

– Az lenne a cél, hogy beszéljünk egymással, beszéljünk a kormányzat képviselőivel. Fontos megjegyezni, hogy elnök úr nem a médián keresztül üzent miniszter úrnak, hanem elküldött egy személyes levelet. Magam is írtam az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) korábbi elnökeként, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) korábbi elnökével, az ERC korábbi alelnökével és az OTKA másik korábbi elnökével közösen egy levelet miniszterelnök úrnak, amelyben jeleztük, hogy szakmailag nem értünk egyet mindazzal, ami történt. Azt gondoljuk, valódi megoldást kellene találnunk arra, hogy amit szakmailag nem tartunk helyesnek, az garantáltan ne is történhessen meg. Ismétlem, ezek nem nyílt levelek voltak. Nagyon kár, hogy ezek kiszivárogtak, ahogy az is sajnálatos, hogy Palkovics miniszter úr levele is nyilvánosságra került.

Szükséges lenne beszélnünk egymással, hiszen az Akadémián hatalmas szakmai tudás van, amire az ország érdekében építeni kellene. Nyilván nem örülünk, ha ez nem jön létre. Tovább kell menni, folyamatosan keressük a tárgyalás lehetőségét.

– Egyből aktualitásokkal indult a beszélgetésünk, de mielőtt elmélyednénk a részletekben, kérem, fogalmazza meg, mi a Magyar Tudományos Akadémia átfogó küldetése ma, 2020-ban!

– A legfontosabb elveket már megfogalmazta az Akadémia előző vezetése, amelyet jóváhagyott az MTA közgyűlése.

– Ez az MTA honlapján is elérhető Küldetésnyilatkozat?

– Így van. A tisztújításkor annak tartalmával az összes pályázó egyetértett. Az Akadémia nem az akadémikusokból álló klub, hanem az összes köztestületi tagot képviseli az intézmény. Ez nagyjából 17 ezer embert jelent, akik valamennyien PhD-fokozattal rendelkeznek. Jóllehet, az Akadémia nem értett avval egyet, hogy elvették az intézményhálózatát, aminek többször erőteljesen hangot is adott, de az új helyzetben feladata, hogy az összmagyar tudományosság képviselője legyen.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata