Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Lehetetlen helyzetbe hozza a fesztiválokat a kormány

Forrás: Index | Szemlézés időpontja: 2020. július 16. 17:37

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A magyar élőzenei szektor iszonyatos mélyütést kapott, miután Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt elmarad az augusztus 20-i tűzijáték, illetve csak július végén döntenek arról, hogy az ötszáz fő fölötti tömegrendezvényekre vonatkozó, augusztus 15-ig tartó korlátozást feloldják-e, vagy sem. Utóbbi azért fontos, mert rengeteg rendezvény augusztus utolsó két hétvégéjére tette át a fesztiváljait, illetve több klub tolta át a koncertjeit augusztusi vagy őszi dátumokra. A kormány mostani döntése olyan helyzetbe hozza az egyébként is romokban heverő magyar könnyűzenét, hogy abból hosszú és fájdalmas lesz a kilábalás.

Gulyás a kormányülésen azt is elmondta, hogy ugyan hivatalosan augusztus 15-ig tart a korlátozás, de később sem tartja ajánlatosnak a nagy koncertek megtartását. Erről azonban csak július végén döntenek, tehát akik augusztus végére tették a fesztiváljaikat, összesen két hetet kapnak, hogy igazodjanak a kormány következő döntéséhez.

– Inkább mondták volna ki, hogy fixen nem lehet augusztus végéig nagy tömegrendezvényt tartani – mondta nekünk egy fesztiválszervező, amikor felhívtuk, és megkérdeztük, mit gondol a döntésről. Akárkivel beszéltünk, mindenki ugyanezen a véleményen volt, hiszen a fesztiválszervezők iszonyatos nyáron vannak túl, sok esemény egyszerűen elmaradt egész évre, a bátrabbak pedig addig tologatták az új dátumokat, amíg biztonságosnak gondolták. A nemrég életbe léptetett határbelépési szigorítások miatt a külföldi fellépők beutaztatása egyébként is kínkeserves, de a fesztiválszervezők többsége már csak hazai előadókban gondolkodik.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata