Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

„Már nem akarok jó kereszténynek tűnni”

Forrás: Family | Szemlézés időpontja: 2020. szeptember 18. 20:55

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A 37 és ¾ éves „kegyes kétbalkezes”, aki egykor még Bond-filmeket nézett kóruspróba helyett, mára már hatvanas éveit taposó nagypapa, a humora viszont a régi. De ki is rejtőzik valójában a népszerű könyvsorozat mögött? Nos, ennek jártam utána, amikor Adrian Plass új könyve bemutatója kapcsán ismét hazánkba látogatott.

- Az igaz, hogy színésznek készült?

- Nem tagadom, hogy egészen tizenkilenc éves koromig arról fantáziáltam, hogy egy nap én leszek a romantikus filmek hőse. A partneremet alakító színésznő meg majd fülig szerelmes lesz belém, aztán összeházasodunk, lesz egy nagy kertes házunk valahol Kentben, három gyerekkel, kutyákkal és lovakkal. Az élet pedig egy selyembe csomagolt pihe-puha lányregény lesz… Ahogy az lenni szokott, Isten végül átírta a történetet, merthogy találkoztam Bridgettel, a leendő feleségemmel, és beleszerettem. Szerencsére ő is belém. Akkoriban mindketten a bristoli Old Vic színjátszó iskolába jártunk, a pályafutásunknak azonban egy éles kanyarral véget vetettünk, és az időnk nagy részében hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztunk. Az utóbbi évtizedekben mégis sokszor álltunk együtt színpadra, ahol a színészi vénánkat is megmutathattuk. Az életben olykor visszatérő köröket jár az ember.

- Nem titok, hogy 1984-ben tulajdonképpen terápiás célból kezdett el írni. Mibe fáradt bele?

- Ha azt mondom, elegem lett, az kevés ahhoz, hogy kifejezze mindazt, ami bennem volt. Ez több volt, mint elégedetlenség. Mélyen csalódtam az egyházban, kiüresedett az életem, a nehéz sorsú gyermekekkel való munka pedig felemésztette minden energiámat. Ez aztán végül odáig vezetett, hogy felrúgtam minden felelősséget, ami nemcsak engem, de a szeretteimet is kétségek közt hagyta, hogy vajon mi a csuda lesz velem… Az írás jót tett, mert a szívemben lévő keserűséget ki tudtam adni magamból, és az olvasóközönséggel folytatott párbeszéddé alakítottam. Azontúl pedig valami újnak a kezdetét jelentette: egy új hivatásét.

- A Kegyes kétbalkezes sorozatot valós szereplők és sztorik ihlették?

- A könyvem szereplői tulajdonképpen azoknak az embereknek az ötvözetei vagy éppen torz másai, akikkel az életem során találkoztam. Persze néhányuk az én kissé furcsa, különös képzeletvilágom terméke. Az elmúlt harminc év alatt egyetlenegy valaki ismert rá magára az egyik negatív hősömben. A történeteket az élet írja, hol a saját élményeimből, hol a másoktól hallott sztorikból táplálkoznak. Az emlékek egy apró magocskájából virágokat lehet éleszteni, ha az író időt és fáradságot nem kímélve gondozza azokat az emlékcsírákat. Én is ezt teszem.

 

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata