Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Meglepte a színházakat, hogy kinyithatnak, a mozik készen állnak

Forrás: 24.hu | Szemlézés időpontja: 2020. június 5. 21:25

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Tényleg kinyitnak a színházak és a mozik még júniusban? Ha igen, akkor hány embernek játszhatnak? Milyen előadásokat tarthatnak? Körkép az újranyitás előtt álló kulturális intézményekről.

Az érintettek reakciói alapján mindenkit meglepett a kormány, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a június 4-i kormányinfón bejelentette: a kormány kezdeményezi a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését, amely azzal jár, hogy az általános korlátozások megszűnnek, így a színházak, a mozik és a múzeumok is újra látogathatók lesznek. A veszélyhelyzet megszüntetéséről június 16-án szavaz az Országgyűlés, de az érintett intézmények már most elkezdhetnek tervezni. A jelek szerint azonban egyelőre inkább a bizonytalanság uralkodik, különös tekintettel a színházakra.

A fővárosi színházak akár az őszig is várhatnak az újranyitással

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet is csak a kormányinfón értesült a hírről, aminek ettől függetlenül örült: „Amennyire én tudom, lesznek különböző részletszabályok, amiken még dolgoznak a kormányzatnál, de arról, hogy hogyan nyissuk újra a közösségi, kulturális tereket, nagyon régóta gondolkodunk. Az intézményeink készen állnak erre, természetesen a megfelelő járványügyi szabályok betartásával” – mondta a 24.hu-nak, hozzátéve, hogy a mozik és a színházak már jó ideje figyelik a külföldi példákat. „Ha a kormányzatnak erre is lesznek előírásai, akkor természetesen azokat betartva nyitnak majd újra a színházak és a mozik, és ha nincsenek előírások, akkor a város vezetése az intézményekkel közösen fogja ezeket mérlegelni.”

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata