Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Mentális rendellenességek is hozzájárultak a modernizmus létrejöttéhez?

Forrás: Tervlap | Szemlézés időpontja: 2020. szeptember 28. 13:01

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Agyi problémái voltak a modern építészet megteremtőinek? Az új ideggyógyászati kutatási eredmények megváltoztatják eddigi tudásunkat.

Az idegtudomány legújabb kutatásai szerint a történeti, ismert okok mellett az egyik oka annak, hogy a modern építészet annyira más lett, mint a korábbi stílusok, az volt, hogy 20. századi kulcsfontosságú alapítói szó szerint nem „tipikus” módon látták a világot. Nem tehették. Az agyukat fizikailag megváltoztatta a háborús trauma, vagy Le Corbusierhez hasonlóan veleszületett agyi rendellenességeik voltak. És bár a „jó tervre” – egy új világra, tiszta lapra – vonatkozó ajánlásaik minden bizonnyal tükrözték tehetségüket, ambícióikat és lendületüket, megoldási javaslataik az agyuk sajátos rendellenességeit is tükrözték.

Az elmúlt években több szerző és orvos is autistának nevezte a modernizmus atyját, Le Corbusiert (1887-1965), a svájci-francia építészt. Például Anthony Daniels pszichiáter, vagy Nicholas Fox Weber életrajzíró arra a következtetésre jutottak, hogy a svájci-francia építész megfelelt az autizmus spektrumzavar (ASD) diagnosztikai kritériumainak. Említették hiányos társadalmi kommunikációját, repetitív viselkedését, rendellenes beidegződéseit (ideértve a beton iránti rajongást is) és a mások iránti érdeklődés nyilvánvaló hiányát. "Minden zsenialitása ellenére Le Corbusier teljesen érzéketlen maradt az emberi lét bizonyos aspektusai iránt" - írja Weber a Le Corbusier: Egy élet című könyvében (Knopf 2008). „A saját látásmódjába vetett buzgó hite miatt nem vette észre, hogy az emberek arra vágynak igazán, hogy megtartsák a mindennapi életben azt, amit a legjobban szeretnek (beleértve a hagyományos épületeket is)”.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata