Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

„Nóri nélkül? Az Igazgyöngy? Nem tudom elképzelni!”

Forrás: 24.hu | Szemlézés időpontja: 2020. szeptember 24. 15:15

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

„Annyiszor kell felállni a padlóról, hogy érzem magamon és a csapaton is: fogy az erőnk” – nyilatkozta nemrég a 24.hu-nak L. Ritók Nóra, miután a kormány elvonta az általa vezetett Igazgyöngy Alapítvány erre a tanévre járó állami támogatásának a felét. A kissé rezignált hangvételű reakció miatt úgy gondoltuk, utánajárunk, vajon sikerült-e azóta felállniuk a padlóról az Igazgyöngy pedagógusainak? Egyáltalán: kik ők, miért kötötték össze a sorsukat L. Ritók Nórával, és mi lesz velük, ha a most 60 éves alapító egyszer majd kiszáll a napi munkából. Sőt, mi lesz az Igazgyönggyel nélküle?

Már eldöntöttem, hogy meddig maradok: 2025-ig

– közli érdeklődésünkre L. Ritók Nóra. Márpedig, ha eldöntötte, akkor öt év múlva tényleg kiszáll majd. Amit ugyanis egyszer elhatároz, azt végre is hajtja. Kemény nő. Pörgős, nyughatatlan, munkamániás. Az ilyen típusú főnököktől szoktak megőrülni a munkatársak.

Kivéve, ha a vezető eleve úgy válogatja össze őket, hogy csak az kerülhet be a csapatba, aki bírni fogja az iramát. Török Zita igazgatóhelyettes például húsz éve dolgozik együtt L. Ritók Nórával.

„Én is berettyóújfalui vagyok, gyerekkorom óta ismertem Nórát” – meséli Török Zita. – „Mezőtúron szereztem meg a fazekas szakmát, de aztán mégsem fazekasként helyezkedtem el, hanem egy helyi autókereskedésben dolgoztam. Egyszer csak váratlanul megkeresett, és elmondta, hogy létrehoz egy alapítványi művészeti iskolát, és szeretné, ha vele tartanék. Vezessek kerámia-foglalkozásokat.

Hogy miért mondtam neki azonnal igent? Mert tele volt tűzzel, lelkesedéssel, hittel.

Egy pillanatig sem kételkedtem, hogy sikerülni fog neki, és vele akartam menni ezen az úton. Persze ennyi idő alatt akadtak súrlódások, főleg amiatt, hogy Nóra mindig ezer vasat tart a tűzben. Viszont általában meggyőzhető. És képes csapatban gondolkodni."

Török Zita lett az első óraadó az Igazgyöngyben, aki aztán a munka mellett szerezte meg sorra a diplomáit: szociálpedagógusi, rajztanári végzettsége is van.

– Eleinte úgy gondoltam, hogy képzőművészek fognak tanítani az Igazgyöngyben – meséli L. Ritók Nóra.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata