Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Svédországban dolgozó magyar tanár: Szólásszabadság és demokrácia okán sok mindent elfogadunk

Forrás: növekedés.hu | Szemlézés időpontja: 2021. január 25. 06:05

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Svédországban a tanárok jól meg vannak fizetve, nagyságrendileg 1,2-1,8 millió forint között keresnek. Ettől függetlenül ott is tanárhiány van, és a gyerekek közül egyre kevesebben akarnak továbbtanulni - nyilatkozta a növekedés.hu-nak Vas Orsolya, aki évtizedek óta Svédországban tanít svéd nyelvet, társadalomelméletet és történelmet.

- Milyen érzés a nagyváros zajától egy távoli, erdőszéli településen oktatni?

- Nem mindig laktam a Jämtland tartományban fekvő Gällöben. Régebben Sundsvállban és Östersundben éltem. Számunkra ideális ez a nyugodt, alig több mint tíz négyzetkilométernyi erdőszéli környezet. Az iskola szemben van a házunkkal, fél perc alatt bent vagyok a munkahelyemen.

- Mi vezérelte önöket, hogy szintén pedagógus férjével feladják a nagyvárosi életet?

- Attilát, aki szintén magyar, egy vajdasági szórakozóhelyen ismertem meg 2001-ben. Egy év múlva eljegyeztük egymást és kiköltözött hozzám. Az egyetemet 2006-ban itt kezdte, 2012-től ő is az iskolában tanít. Amikor a gyerekek 2005-ben, illetve 2011-ben megszülettek, már itt laktunk. Ugyanis minél messzebb élünk egy várostól, annál olcsóbb az ingatlan. Egy-egy felkapott, sűrűn lakott helyen többszázezer euró alatt nem igazán van tisztességes ház, itt ugyanazzal a komfortfokozattal negyvenötezer.

- Mióta tanít?

- Szinte a gimnázium elvégzése óta foglalkozom gyerekekkel. Először képesítés nélküli kisegítőként, úgynevezett szabadidő felügyelőként dolgoztam, de közben utazgattam is Európában. Első diplomámat médiaszakon szereztem 2001-ben, majd két év múlva kezdtem az egyetemet, ahol hat és fél évet tanultam svéd nyelv és társadalom-történelem szakon. Megjegyzendő, hogy a társadalom szakterület nálunk inkább a politikával foglalkozik erőteljesebben.

- Hány tanuló jár az iskolába?

- Körülbelül háromszáz, ugyanis más településről is érkeznek hozzánk. Megvan a romantikája. Keresztül a fenyveseken jönnek a tanulók ide. Ingyenes taxival. Sok helyen az országban így működik az oktatás, hiszen nem is lehetne iskolát fenntartani ott, ahol csupán öt-hat lakóház áll. Osztályonként tizenöt-húsz gyereket oktatunk.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata