Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Tízezer fotót tettek közzé az első világháború és a Trianon utáni Erdély időszakából

Forrás: Qubit | Szemlézés időpontja: 2020. június 5. 09:24

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A Fotótér szolgáltatás első gyűjteményei összesen 10 ezer fotográfiát tartalmaznak az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély időszakából. Az adatbázist az Országos Könyvtári Platform projekt keretében készítették.

Az Országos Széchényi Könyvtár jogelődje, a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára 1914 augusztusától gyűjtötte az első világháború képeit. A gyűjteményben olyan neves fotográfusok képei találhatók, mint Müllner János, a leginkább szociofotóiról ismert, de haditudósítóként és a magyar fotóriporteri hagyományok megteremtésében is fontos szerepet vállaló Balogh Rudolf vagy Erdélyi Mór.

 

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata