Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Új recept az orvosoktól: egy adag élőzene

Forrás: Nők Lapja | Szemlézés időpontja: 2020. szeptember 18. 14:21

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Évezredek óta tudjuk, hogy a zenének gyógyító ereje van. Egy chicagói kórházban most a klasszikus zene további pozitív hatásait vizsgálják.

A zeneművészet univerzális nyelv, amely nem véletlenül használatos terápiás célokra. Már rég bizonyították, hogy a zene csillapítja a lelki, fizikai fájdalmat, jótékony hatással van a depresszióra, a kommunikációs és kapcsolatteremtő képességekre, illetve a kognitív folyamatokra. Ez még csak nem is új felfedezés, hiszen a zene gyógyító hatását már az ókori görögök is felismerték és alkalmazták. Arisztotelész például a zenét „édes vigasztalásnak” nevezte, mely „megtisztítja az erkölcsöket”, és ami „képes az indulatok és szenvedélyek levezetésére”. Az i. e. 6. században Püthagorasz hárfajátékkal pihentette diákjait, melynek segítségével kitisztította gondolataikat. Modern korunkban ugyan óvatosan közelít az orvostudomány az évezredekkel ezelőtti módszerekhez, de a zenét egyre inkább beengedik, most már a kórtermekbe is, hiszen újabb bizonyítékok vannak arra, hogy ha csodákat nem is művel, de határozottan jó hatással van egy sor betegség tüneteire.

A csodás zene

A chicagói Northwestern kórház neurológiai osztályán még folyik az három hónapos kísérleti vizsgálat, amelynek során 88 betegnek minden nap 30-40 percen keresztül élőzenei foglalkozásokat, jobban mondva személyre szabott előadásokat tart egy brácsaművész – a koronavírus-járvány miatt egyelőre csak videóhíváson keresztül. A szeptember végéig tartó előzetes tanulmány célja a kórházi tartózkodásból fakadó stressz és szorongás, valamint a járvány idején elszigetelődött emberek magányának az enyhítése.

 

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata