Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

1956 óta nem tapasztalt lelki krízisben a magyarok

Forrás: Mandiner | Szemlézés időpontja: 2021. február 22. 08:08

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Egyre többen küzdenek depresszióval, duplájára nőtt az alkoholfogyasztás, és párterápiára csaknem kétharmadával többen jelentkeznek. Kozma-Vízkeleti Dániellel, a Mathias Corvinus Collegium-Mindset Pszichológia Iskola vezetőjével beszélgettünk arról, milyen pszichés állapotban van a lakosság egy évvel a járvány kitörése után.

Lassan egy éve gyötör bennünket a koronavírus-járvány, napról napra nehezebb távol maradni a szeretteinktől, barátainktól, nagyon vágyunk már egy egymás hegyén-hátán végigült katartikus színdarabra vagy egy jóízű, harsány nevetésre egy kocsmában. Nyomorult helyzet, de nem példa nélküli. „A mostanihoz hasonló, az élet minden területét átható krízist legutóbb 1956-ban, valamint a forradalmat követő megtorlások és visszarendeződés idején tapasztalt Magyarország lakossága. Legalábbis társadalom-lélektani szinten ehhez tudnám hasonlítani az emberek lelkiállapotát” – fogalmaz lapunknak Kozma-Vízkeleti Dániel, a Mathias Corvinus Collegium-Mindset Pszichológia Iskola vezetője, család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

Mint mondja, az elmúlt egy évre visszatekintve megállapítható, hogy a társadalom lelkiállapota hullámzott: a nyári részleges nyitás zsilipet jelentett, sokan hirtelen elmentek a Balatonhoz vagy az Adriához. „Az őszi visszazárkózás lélektanilag megint a lefelé ívelés időszaka volt, majd az ősz második felében új egyensúlyt találtunk, mondhatni berendezkedtünk, belenyugodtunk az állapotba” – mutat rá. Most, a tél végén megint leszállóágban vagyunk, fokozódik a mélabú, a szkepszis. Belefáradtak az emberek az állandó netes oktatásba, munkavégzésbe, és már türelmetlenül várják a nyitást. Arról, hogy erre mikor kerülhet sor, nem tudunk biztosat, sőt a hatóságok szerint egyelőre felelőtlenség lenne bármilyen enyhítés.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata