Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Mit adhat ma egy Szent Ágostonnak írt ezerhatszáz éves „doktori disszertáció”?

Forrás: Magyar Hang | Szemlézés időpontja: 2020. november 24. 08:14

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Krisztus segítségével kifejtettem az utasításod szerint, legáldottabb Augustinus atya, a világ kezdetétől egész a mai napig, vagyis ötezerhatszáz-tizennyolc év során, a bűnös emberek kívánságait és büntetéseit, e világ küzdelmeit és Isten ítéleteit, amilyen röviden és amilyen egyszerűen csak tudtam, szétválasztva mégis a hitetlenségnek a zűrzavarától a keresztény időket, Krisztus inkább jelen lévő kegyelme miatt. Így én már engedelmességemnek azt a biztos és egyetlen gyümölcsét élvezem, amelyet kívánnom kellett; a művecske minőségéről pedig te döntsél, aki előírtad nekem, neked kell tulajdonítani, ha kiadod, teáltalad lesz megítélve, ha megsemmisíted – így zárta és ajánlotta a hippói Szent Ágostonnak grandiózus munkáját mintegy 1600 éve Paulus Orosius.

A 417 táján írt Világtörténelem hét könyvben a pogányok ellen című műve sok szempontból páratlan a maga nemében. Mai fogalmaink szerint egy doktori disszertációról van szó, amely ráadásul olyan témában – történelemelmélet, történelemfilozófia – született, amelyről ily módon összefoglalva alig írt korábban önálló kötetet valaki, ráadásul az a néhány, olykor csak címéből ismert munka is gyakorlatilag teljesen elveszett.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata