Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Ne térjünk vissza a "normálishoz"! - A világ művészeinek, tudósainak, értemiségijeinek nyilatkozata

Forrás: Színház.online | Szemlézés időpontja: 2020. május 19. 15:06

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

Ma, a Klímaváltozás Nemzetközi Akciónapján magyar művészek, tudósok, értelmiségiek csatlakoznak ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.

Ezzel, valamint a szintén friss, “​Nemnövekedés: A gazdaság új gyökerei. A jövő átértelmezése a koronavírus tükrében” című, ezer tudós által megfogalmazott nyílt levél céljaival összhangban, mi: ​Pokorny Lia, Réti Adrienn, Udvaros Dorottya, Gryllus Dorka, Szinetár Dóra színészek, és ​Bojár Iván András környezetvédelmi aktivista, művészettörténész, ünnepélyesen megkérjük a hazai művészvilág, tudományos élet és az értelmiségi szakmák képviselőit, csatlakozzanak a nemzetközi kezdeményezésekhez, és annak hazai közvetítőihez, hozzánk.

Pár napja csak, hogy ​Juliette Binoche és Aurelien Barrau asztrofizikus a párizsi Le Monde-ban megfogalmazott felhívásához több mint 200 színész és filmkészítő csatlakozott az aláírásával. Köztük ​Robert De Niro, Cate Blanchett, Joaquin Phoenix,​ közösen sürgetve a világ vezetőit, hogy

ne térjenek vissza a világ működésének a Covid-19 világjárvány előtti “normális” állapotához.

A COVID-19 világjárvány eddig világszerte több, mint 300 000 emberéletet követelt és változatlanul közvetlen egzisztenciális fenyegetésként áll az emberiség előtt. Tragédia, amely azonban annak vizsgálatára késztet bennünket, hogy mérlegeljük mi az emberi életben ami fontos és mi az, ami nem? Mi elengedhetetlen és mi az, amit elengedhetünk régi életünkből? Amit látunk, nyilvánvaló: az úgynevezett apró változtatások már messze nem elegendőek, ugyanis a probléma rendszerszintű.

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata