Hírek nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Tanítani, szabadon – Az autonómiának társadalmi haszna van

Forrás: Nők Lapja | Szemlézés időpontja: 2020. november 25. 12:49

Ez egy szemlézett tartalom - nem mi írtuk. A cím alatt látható, hol jelent meg a teljes írás. Nem azért tesszük közzé, mert egyetértünk vele, hanem mert a témát alkalmasnak tartjuk a párbeszédre, akár az ellenvélemények kifejtésére.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem és más felsőoktatási intézmények kapcsán is nap mint nap elhangzik az oktatási és intézményi autonómia követelménye. Az intézményi autonómia mértéke ugyanis, szakemberek szerint, összefüggésben áll a teljesítménnyel. Persze, nem ez a kizárólagos meghatározója annak, hogy mennyire sikeres egy egyetem, az eredményességhez más feltételeknek is teljesülniük kell, de elengedhetetlen tényező.

Egyelőre véget ért a Színház- és Filmművészeti Egyetem több mint két hónapon át tartó intézményfoglaló tiltakozása. Az egyetemi polgárság, azaz a hallgatók és az oktatók végső elkeseredésükben választották véleményük kifejezésének ezt a formáját. A legtöbbször elhangzott érvük szerint a kormány a felsőoktatás és az intézmény autonómiáját sértette meg azzal, hogy az egyetemet érintő, mindent felforgató átalakításokról nem tárgyalt velük, továbbá az új intézményi vezetést is egyeztetés nélkül, az SZFE személyekre vonatkozó javaslatait teljes mértékben figyelmen kívül hagyva nevezték ki.

De mit is jelent a felsőoktatás autonómiája?

Mi a szemle?
Változatos médiatartalmak rendszeresen frissülő, mértéktartó válogatása.

Kiknek szól?
Akik kiegyensúlyozott támpontot keresnek a médiazajban, mert elegük van a szekértábor-logikából.

Kik vagyunk?
Elkötelezett sajtómunkások, akik hisznek a tájékozottság értékében.

Ha szeretnéd, hogy a saját honlapodon is megjelenjenek a legfrissebb szemlék, vagy üzenni szeretnél a szerkesztőknek, ide írhatsz nekünk levelet:

a Szemle.hu csapata